Cara membuat readmore malay version

|

Cara membuat readmore sudah pun saya post, tetapi kebanyakan dari blogger tidak berapa faham untuk membuatnya dan juga menggunakannya. Baiklah, saya bantu sekali lagi dan kali ini dalam bahasa melayu. Harap anda faham. Ikut step by step..

Cara buat readmore dahulu, baiklah, kita mulakan tutorialnya.. sebelum itu, trick readmore ada pelbagai versi, ada yang java dan sebagainya. Tetapi saya ingin menekankan disini, trick saya ini adalah versi manual. segalanya anda perlu buat secara manual. sebenarnya tidak susah. Malas nak cakap panjang, jom mula..

  1. Login ke Blogger -->layouts --> Edit HTML
  2. Klik pada "Expand Widgets Template"
  3. Cari code seperti code dibawah ini (cara mudah mencari, gunakan CTRL + F)


  4. <div class='post-header-line-1'/>
    <div class='post-body'>

    atau ini

    <div class='post-header-line-1'/>
    <div class='post-body entry-content'>



  5. Jika sudah jumpa, letakkan code ini dibawahnya


  6. <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <style>.fullpost{display:inline;}</style>
    <p><data:post.body/></p>
    <b:else/>
    <style>.fullpost{display:none;}</style>



  7. Kemudian cari code ini (ingat, code ini ada dua, code yang sy maksudkan adalah yang ke-dua)


  8. <data:post.body/>

  9. Jika sudah jumpa, letakkan code ini dibawahnya



  10. <a expr:href='data:post.url'>Read More......</a>
    </b:if>



  11. Anda boleh tukar perkataan Read More... kepada perkataan yang anda suka..
  12. Save template anda.
  13. Sekarang anda pergi ke --> Setting --> Formatting
  14. Anda scroll kebawah dan anda akan jumpa box post template.
  15. Anda copy code ini dan letakkan didalam box tersebut



  16. <span class="fullpost">



    </span>



  17. Save Setting.

Selesai membuat trick. Sekarang, saya ingin menunjukkan cara anda mengepost pula supaya hanya summery sahaja yang dipaparkan di page utama. Apabila anda klik read more, baru keseluruhan poating keluar.

  1. Semasa anda mengepos artikel, anda buka Edit HTML, anda tidak boleh menggunakan bahagian compose.(lihat di menu posting -->create new post)
  2. Contoh mengepos artikel


  3. Pelbagai jenis blog yang membuat tips dan trick seperti saya ini. Saya hanya seorang budak yang baru belajar. Jika saya ada salah dan silap, saya harap anda dapat menegur saya.

    <span class="fullpost">


    Saya juga amat berbesar hati jika anda memberikan komen di setiap posting saya. Komen anda amat saya hargai. Jika anda baca, buat trick dari blog ini tanpa memberikan sebarang komen, saya amat kecewa sekali. Anda tidak tahu bahawa komen juga dapat menarik traffik ke blog anda. Jadi ringankanlah jari untuk memberi komen. TQ

    </span>




  4. Anda sudah nampak bagaimana saya membuat posting?? Saya beri penerangan sedikit

  5. Apabila anda mengepos menggunakan Edit HTML, anda akn nampak coding tersebut. Contoh saya diatas akan menjadi bagaimana??

    Di page utama saya nanti, hanya ini yang dipaparkan

    Pelbagai jenis blog yang membuat tips dan trick seperti saya ini. Saya hanya seorang budak yang baru belajar. Jika saya ada salah dan silap, saya harap anda dapat menegur saya.
    [Read More]


    Apabila anda klik pada read more, barulah keseluruhan artikel dipaparkan..

    Itu sahaja..

    **Alamak, dah lambat nak pergi kuliah ni.. harap ini dapat membantu anda..jika tidak fhm juga, beri komen anda.. TQ..





**Pelawat yang disegani:- Berikan komen anda selepas membaca artikel dan membuat sebarang trick didalam blog ini. Komen anda membolehkan saya memperbaiki dan mempertingkatkan lagi kualiti blog ini. Komen anda amat dihargai. Terima Kasih.

Related Posts by Categories



Comments by reader :

have 10 comments at “Cara membuat readmore malay version”
kasih said...
at date 

salam soleh, agak bagus juga post yg terbaru dan berguna nie..nant diya nak try ok...

solehpolysas said...
at date 

to diya ;
wkum slm, terima kasih.. dipersilakanlah..cuba jgn x cuba..

Din said...
at date 

Salam...
Terima kasih kerana menyediakan tutorial ini.
Dah cuba, ok.
Cuma nak tanya bagaimana nak hilangkan tag "Read More.." bagi artikel yang pendek yang tak perlukan tag tersebut sebab semua artikel akan keluar tag tersebut.
Harap boleh bantu.
TQ

solehpolysas said...
at date 

to din ;
wkum salam, sama-sama, tutorial khas buat anda semua..

tag read more memang akan sentiasa ada di posting anda. ini kerana ia sudah ada didalam template anda..

Din said...
at date 

Sdr Soleh...
Boleh cerita sikit bagaimana nak hasilkan 'post' yang di 'highlight' kan dengan kotak warna biru seperti yang anda buat pada artikel kat atas. Kelihatan menarik kalau buat macam tu.
Harap boleh bantu.
TQ.

solehpolysas said...
at date 

to din ;
mudah shj hendak membuatnya, hanya perlu menambah code ini
<blockquote>
isinya biar berada didalam ini..
selepas itu jgn lupa di tutup..
</blockquote>

mindataqwa said...
at date 

terima kasih soleh saya a=dah berjaya tukar template. oh ya nak tanya macamana soleh buat label dibawah header iaitu label home,my service dan label yg melintang dan cara linkkan label tersebut.terima kasih ats bantuan

solehpolysas said...
at date 

to mindataqwa ;
tahniah diucapkan. Cara membuat menu diatas, anda boleh rujuk label Menu blogspot @ anda terus ke link ini, klik sini

pink_butterfly said...
at date 

bgus entries kat cni, tapi sy agak gerun nak try...sbg blogger bru, hanya tau yg basic ja takut lak tsalah bwat...hihii~

solehpolysas said...
at date 

to pink_butterfly ;
untuk mengelakkan sebarang kesilan, anda backup (download full template) blog anda dahulu.. jika ada sebarang masalah berlaku selepas itu, hanya upload semula template anda tadi..

Post a Comment

Komen anda amat dihargai, Terima Kasih : solehpolysas™