Speed Up Your Firefox

Sebenarnya tips ini sudah lama dibincangkan, tetapi ada yang tidak tahu, soleh pon dah buat, memang laju beb. Tapi lepas update firefox, soleh dapati setting die kembali kepada asal. So jadi lembab balik la. Jadi soleh setting semula, jom kita cuba.

kepada pengguna Streamyx. Kelajuan boleh mencecah 5 kali bila surfing dan telah terbukti.

1. Buka firefox anda, dan taip kat address ----> about:config

2. Right click kat mana2 pastu select New -> Integer ...... dan paste skrip berikut -----------> nglayout.initialpaint.delay .............. pastu set 0

3. tengok config tu dan scroll down sampai jumpa skrip berikut, nak mudah copy & paste kat filter

network.http.pipelining
network.http.proxy.pipelining
network.http.pipelining.maxrequests

4. double click kat situ utk tukar false tu kepada true, contohnya -

network.http.pipelining - true
network.http.proxy.pipelining - true
network.http.pipelining.maxrequests - 30 (sekali request 30 dpt, tp soleh buat 1000)

1000 agak laju sangat.hehe.. dah selesai pon.. cuba la kalau xpercaya..

restart firefox (tutup dan buka semula)

Anda test la, tengok ada perbezaan x, sepatutnya lebih pantas dari biasa.

Terima kasih Tok Aslim.



**Pelawat yang disegani:- Berikan komen anda selepas membaca artikel dan membuat sebarang trick didalam blog ini. Komen anda membolehkan saya memperbaiki dan mempertingkatkan lagi kualiti blog ini. Komen anda amat dihargai. Terima Kasih.

Related Posts by Categories



Comments by reader :

have 12 comments at “Speed Up Your Firefox”
*secret said...
at date 

siyes laju..
thanks eah..
bes2..

solehpolysas said...
at date 

tahniah sbb dah jd buat.. datang lg jika minat dgn blog ni..

Haikal Hanin said...
at date 

terima kasih..tapi adakah ia berkesan kepada firefox 3?dulu saya pernah buat begini kepada firefox 2...laju..

solehpolysas said...
at date 

to Haikal Hanin :
memang berkesan di semua firefox.. sy sendiri telah membuatnya..

amir said...
at date 

Umang aI.... memang berkesanlah apa yang abang suruh tu.... syok cepat betul. Tahnks sebab bagi tahu ya.... Bestlah abang sebab selalu bagi tips2 tu. Sangat berguna...
from :
www.iklanremaja.blogspot.com

solehpolysas said...
at date 

sama2.. xde masalah.. kita berkongsi bersama ilmu ini.. semoga lebih ramai yang tahu..

Beruang Madu said...
at date 

Idea yg menarik dan telah pun saya lakukan.... terima kasih

Beruang Madu said...
at date 

Soleh saya nak tanya... adakah angka 1000 tu menunjukkan dia semakin cepat? Apa angka maksimum untuk tu? Bagaimana kalau letak lebih dari tu? apa akan jadi?

solehpolysas said...
at date 

angka itu menunjukkan smakin cepat. tp yang 1000 2 sy shj yang buat sendiri..t'pulang nak set berapa..

Beruang Madu said...
at date 

ok thanks

dya said...
at date 

soleh, selain 1000 boleh tak kalo nak letak lebih..terhad ke? atau brape pun boleh (hehe..tamak betul)

solehpolysas said...
at date 

sebenarnya 1000 itu pun sudah melebihi dari maksimum dia. speed loading juga sebenarnya bergantung kepada speed pakej internet anda, so kalau anda pakai pakej yang biasa @ 56k, maka sama shj jika buat berapa juta sekalipun..

Post a Comment

Komen anda amat dihargai, Terima Kasih : solehpolysas™