Membuat blog tersenarai di search Engine

Bagaimana caranya untuk kita membuat web/blog kita tersenarai di search
engine? pelbagai cara anda boleh lakukan untuk memastikan web/blog anda
tersenarai di search engine. Antara tips dan trick yang soleh lakukan adalah
meta tag.

Meta Tag

Meta tag merupakan perkara yang penting didalam membina web/blog. Ini
membolehkan web/blog kita tersenarai didalam search engine. Meta tag mengandungi
ringkasan tentang laman web kita. Terdapat 2 meta tag yang sangat penting iaitu
"description" dan "keyword". Pastikan laman web/blog anda mengandunginya.

antara contoh meta tag :

<meta name="description" content="solehpolysas blog my personal blog"/>

<meta name="keyword" content="solehpolysas,solehpolysas blog,free e-book,free
template,download freeware,myp4u,prepaid4u,bisnes,online business"/>


Ini adalah contoh meta tag soleh. Meta tag ini anda letakkan selepas coding
<head>
web/blog anda.

Anda boleh meletakkan sebanyak mana keyword untuk web/blog anda. Jika anda tiada
idea, anda gunakanla keyword yang dicadangkan.

Anda boleh lihat meta tag yang digunakan oleh web/blog yang mempunyai ranking
tertinggi di search engine. Caranya ialah anda view source web/blog mereka.

- untuk internet explorer (IE) : di atas sekali ada menu VIEW,
anda klik pada view dan pilih source. Anda lihat pada meta tag mereka.

- untuk Monzilla Firefox : anda klik pada menu view, dan pilih Page Source atau
anda boleh mengggunakan shortcut dengan klik Ctrl + U.

Awas : isi kandungan

Search engine tidak suka kepada kandungan yang serupa atau duplicate. Ini akan
memyebabkan web/blog anda tidak tersenarai di search engine. Anda boleh copy
kandungan dari web/blog lain tetapi pastikan anda mengubah 30%-40% isi
kandungannya anda ubah. Ini akan dikira milik anda yang unik jika anda
mengubahnya.

**Pelawat yang disegani:- Berikan komen anda selepas membaca artikel dan membuat sebarang trick didalam blog ini. Komen anda membolehkan saya memperbaiki dan mempertingkatkan lagi kualiti blog ini. Komen anda amat dihargai. Terima Kasih.

Related Posts by Categories



Comments by reader :

have 12 comments at “Membuat blog tersenarai di search Engine”
mhud said...
at date 

nice tips

Hasbullah Pit said...
at date 

Ulasan topik ni dah ditulis di topik ini di tranungkite.

Nak tanya, kenapa tak cnamekan terus solehpolysas.via.my ke ghs.google.com ?

zonestraits tak benarkan?

Hasbullah Pit said...
at date 

Tadi aku daftar zonestaraits, nak tengok via.my ni boleh CNAME atau tidak. rupanya boleh

maka aku hadiahkan tutorial untukmu
Tutorial Menggunakan alamat namaanda.via.my di Blogger.com

solehpolysas said...
at date 

terima kasih pit, anda berkongsi ilmu bersama..alhamdulillah.. post ini sy just sebarkan.. ada sebab kenapa sy tidak cnamekan.. ada komen sy di blog anda..

thanks juga kepada hud..

syaz87 said...
at date 

bagus tips ni

Hasbullah Pit said...
at date 

Solehpolysas,

saya sudah ubahsuai tutorial untuk memenuhi impian anda.

p/s: "Pit" tu nama bapa saya.

solehpolysas said...
at date 

uhh...maaf hasbullah... soleh xtau... okey, terima kasih diatas tunjuk ajar..

soleh dah update caranya.. harap kita dapat berkongsi ilmu...

CuTeMiUt78 said...
at date 

salam solehpolysas,
nak tanya ler pasal web searh engine ni..
blog saya takdepun menda2 yg solehpolysas ckp tu.. blh link saya.. http://cute-miut78.blogspot.com

seepot seedot said...
at date 

bgus ni soleh..nanti nak try...kurang ada gak org tgk blog saya nanti!

solehpolysas said...
at date 

selamat mencuba ya..

Beruang Madu said...
at date 

saya dah lakukan dan sedang menanti kesannya

Anonymous said...
at date 

Bagus dan bermunafaat. Tahniah atas kerja besar ini.

Post a Comment

Komen anda amat dihargai, Terima Kasih : solehpolysas™